Companiile de Microfinanțare oferă credite scumpe. De ce?

Nu este un secret, că companiile de microfinațare sunt puse în categoria instituțiilor care oferă imprumuturi/credite la rate comparativ înalte. Subiectul respectiv adesea trezește comentarii și dubii cu privire la serviciile oferite de către acestea .

Rata împrumutului nu este altceva decît prețul acestuia, iar pentru a avea o poziție stabilă pe piață și o creștere continuă, orișice organizație  financiară cel puțin trebuie să-și acopere costurile. Astfel, datorită genului și volumului de tranzacții, o bancă comercială poate aplica rate mai joase la creditele pe care le oferă  în timp ce companiile de microfinanțare suportă costuri mai înalte.

Totuși, companiile de microfinanțare joacă un rol foarte important pe piața finaciară.  Aceasta se explică prin faptul că o bună parte dintre persoanele fizice sau juridice au dificultati majore în a accesa un credit comercial din motive ca: lipsa unui istoric de creditare; lipsa garantiilor; valorile de credit care sunt prea mici si neeconomice pentru procesare si documentare în sistemul bancar.

Cu toate că  este orientată către segmentul de populație cu venituri foarte mici,  Microfinanțarea nu este un remediu pentru orșice dificultate financiară.  În particular, persoanele cu venituri foarte mici, fără de un venit stabil sau avînd datorii față de alte instituții nu vor putea contracta un împrumut.

De fapt, aici și intervine profesionalizmul specialiștilor în microfinanțare, de a analiza starea financiară a fiecărui potențial client și de a preveni situția în care un eventual împrumut l-ar îndatora și mai mult, aducînd-ul în totală incapacitate de plată.

Scopul nostru nu constă doar în a crește numărul de credite acordate, dar mai întâi de toate de a construi relații financiar sănătoase cu clienții noștri și nu în ultimul rând reciproc avantajoase. În acest sens, ținem să rămânem transpareți și să ne asigurăm că fiece client a înțeles din start condițiile împrumutului, iar nouă ne ramîne să analizăm în detalii aspectele financiare ale solicitanților așa încât ambele părți să aibă de cîștigat în urma deciziei luate.


Leave a Reply

Your email address will not be published.Email address is required.